Zagorski  HNS obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, članice i članovi HNS-a Krapinsko-zagorske županije pridružili su se globalnom jačanju društvene svijesti  o  problemu nasilja nad ženama te  poslali jasnu poruku nulte tolerancije prema svakom obliku nasilnog ponašanja.

„Dok  se u ovim mjesecima pandemije poziva na odgovornost i ostanak u domovima, taj isti dom postaje najopasnije mjesto za žene. I upravo zbog toga šaljemo poruke o društvenoj odgovornosti o potrebi prijavljivanja i sankcioniranja svakog oblika nasilja, jer nasilje nije privatna stvar, ono je odgovornost svih nas.“ – poručuje predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Robert Šplajt .

Unatoč  zadovoljavajućem zakonodavnom okviru i  brojnim javnim raspravama, poražavajuća statistika nasilnog ponašanja prema ženama se ne mijenja. Zastrašujuća je i alarmantna činjenica da nasilje postaje sve brutalnije i opasnije po život žena. Samo tijekom ove godine u Hrvatskoj je prema javno dostupnim podacima ubijeno  12 žena.

Nasilje nad ženama predstavlja najsramotniji način kršenja ljudskih prava i zapreka je na putu razvoja društva prema ravnopravnosti, solidarnosti  i miru.

„I kao pojedinci i kao društvo  imamo obvezu osuditi svaki oblik nasilnog ponašanja i osigurati podršku i zaštitu žrtvama, ne samo deklarativno i po potrebi,  jer svaka žena i djevojčica ima pravo na sigurno okruženje i život bez nasilja. „  – poručio je Špljat

„Ne zatvarajmo oči i nemojmo  šutjeti na razne oblike nasilnog ponašanja, već edukacijom i prevencijom, nastavimo graditi otvoreno i tolerantno društvo u kojem se poštuju ljudska prava i različitosti i u kojem će se žene osjećati sigurno i uvažavano. Jer, odgovornost za svaku novu žrtvu je na svima nama! “ – poručuju članice i članovi HNS-a Krapinsko -zagorske županije.

Podržite nas!
Zatvori