Županijska organizacija HNS KZŽ uključila se u obilježavanje Ružičastog listopada

Članovi Županijske organizacije HNS-a motivirajućim porukama ženama, uključili su se u obilježavanje Ružičastog listopada, odnosno mjeseca borbe protiv raka dojke, nastojeći na taj način pridonijeti podizanju svijesti  o važnosti samopregleda , prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

U Hrvatskoj svake godine od karcinoma dojke oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000 izgubi bitku s ovom bolesti. Nažalost ovi podaci pozicioniraju nas u sam vrh europskih zemalja po učestalosti ali  i smrtnosti od karcinoma dojke.

„Nezavidnu statistiku prati i stanje u Krapinsko zagorskoj županiji  gdje je rak dojke vodeći  uzrok smrti žena u dobi od 35. do 64. godine stoga je svaka akcija kojom podižemo svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje itekako važna.“- rekao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt.

„Žene su uvijek tu, brinu o svemu, poslu, obitelji, našem zdravlju, zdravlju naše djece, a najmanje brinu o sebi.  I upravo zbog toga smo odlučili poslati poruke svim ženama da nisu same i da se ne stavljaju na zadnje mjesto. Da učine ono najmanje što mogu za sebe i svoje zdravlje a to su redoviti samopregledi i preventivni pregledi  kod liječnika.“ –  naglasio je  Šplajt.

Prevencija, samopregledi i pregledi kod liječnika izrazito su važni jer više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju, stoga je važno osvijestiti žene i o uključivanju u Nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke, odnosno odazivanju na mamografske preglede. Rak nažalost ne bira niti dobnu granicu ni društveni status i moguće ga je izliječiti ako se na vrijeme otkrije, zaključio je Šplajt.

Podržite nas!
Zatvori