Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole

Na području Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Međimurske županije djeluje 100 osnovnih škola kada tome pridodamo još područne škole dolazimo gotovo do 150 škola u koje od rujna 2019. ulazi obrazovna reforma.

 

Usvajanjem Zakona o udžbenicima za koje se izborio upravo HNS po prvi puta definirana je cijena i masa kompleta udžbenika što će učenicima omogućiti lakše torbe, a roditeljima zaštititi kućni budžet jer će udžbenici biti jeftiniji. Hrvatska je time  načinila prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču veću autonomiju škola omogućuje se digitalizacija školstva i ide se ukorak s razvijenim zemljama – ističe Alen Leverić predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

 

Svakako treba naglasiti da je HNS dao politički okvir kako bi struka na čelu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak mogla preuzeti resor obrazovanja i uvesti reformu u škole nakon čekanja više od 20 godina stoga možemo zaključiti da HNS-ov smjer nije ni lijevo ni desno, nego samo naprijed, a davanje političke podrške struci da provede reformu novitet je u politici, ali i korak naprijed – nastavlja Leverić.

 

Što donosi Zakon, udžbenici za 1-4 razred osnovne škole,  10%  za 5. i 6. razred 14%  za 7. i 8. razred 15,5% medijalne neto plaće u Hrvatskoj. Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 3 kg, odnosno od 10-15% prosječne mase učenika sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred 5 kg za 7. i 8. razred 6 kg.

I cijena i masa udžbenika ovise o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici. Osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika, koji nisu radnog karaktera osim u nižim razredima osnovne škole i to samo u predmetima gdje je to neophodno zbog razvoja djeteta, potiču se digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati.

Bitnom odlukom Vlade za Krapinsko-zagorsku županiju i Sjever Hrvatske su osigurana sredstva u iznosu 4,1 milijun kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na godišnjoj razini. Tim sredstvima će se nakon prijenosa osnivačkih prava s županije na državu osigurati kvote za studente u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će studirati bez plaćanja školarine. Sve ovo je kontinuitet HNS-ove politike pružanja jednakosti prilika svoj djeci u Hrvatskoj – rekao Nenad Sikirica, Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i vd. predsjednik krapinskog HNS-a.

 

U utorak je s koordinacije potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara upućen prijedlog Vladi za trajno rješenje financiranja škola izgrađenih po modelu JPP-a. Vjerujem da će danas na sjednici Vlade taj prijedlog i usvojiti. Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Ministarstvo znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak omogućilo je trajno rješenje za JPP. To u konačnici znači da će se Varaždinskoj županiji godišnje isplaćivati 274 milijuna kuna i to do 2038. godine, obećano – učinjeno – zaključuje Leverić.

Podržite nas!
Zatvori