Ženska inicijativa obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ženska inicijativa Krapinsko-zagorske županije obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama akcijom osvješćivanja javnosti o ovom velikom problemu. U Republici Hrvatskoj u protekle dvije godina ubijeno je 38 žena, većinom od strane bliskih muških osoba. Zlostavljanje trpi gotovo svaka treća žena, ali ne prijavljuju nasilje zbog djece, srama i straha. HNS se izborio za usvajanje Istanbulske konvencije koja u sebi ima ugrađene mehanizme kako djelovati u slučaju zlostavljanja i nasilja te kako zaštiti žrtve nasilja tijekom i nakon završetka postupka.

 

Ženska inicijativa HNS-a Krapinsko-zagorske županije obilježila je ovaj dan izlaskom na ulice grada Krapine te dijeljenjem prigodnih letaka članice su poručile da su protiv svakog oblika nasilja.

Prema dostupnim podacima za 2018. godinu u Krapinsko-zagorskoj županiji bilježi se pad prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji u odnosu na prethodne godine. Bez obzira na statističke podatke smatramo da se o nasilju nad ženama, vršnjačkom nasilju i nasilju u obitelji premalo govori u smislu prevencije i sprječavanju istih. Obilježavanjem današnjeg dana želimo skrenuti pažnju na prevenciju samog zlostavljanja i nasilja. Protiv smo svakog oblika nasilja: fizičkog, emocionalnog i financijskog“, rekla je Željka Benčić, predsjednica ŽI KZŽ.

 

Dižemo svoj glas za otvoreno i tolerantno društvo bez straha, srama i strepnji, poručuju iz Ženske inicijative Krapinsko-zagorske županije.

Ukoliko smo danas ovom akcijom ohrabrile samo jednu ženu da se usprotivi zlostavljanju i nasilju, potraži pomoć i prijavi nasilnika ili skrenule pažnju nasilniku, potencijalnom nasilniku i javnosti da nije prihvatljivo zlostavljati bilo koga na bilo koji način, naš današnji cilj je ostvaren“, rekla je Benčić.

 

Podržite nas!
Zatvori