Zagorju 14 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada, sanaciju klizišta i izradu prostornih planova

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je u Gornjoj Stubici uručio zagorskim gradonačelnicima i načelnicima i županu Krapinsko-zagorske županije 14 milijuna kuna vrijedne ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, ugovore o sufinanciranju izrade prostornih planova te odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za sanaciju klizišta.

U Hotelu Puntar, Ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora preuzeli su župan i gradonačelnici Donje Stubice i Pregrade. Energetska obnova zgrada sufinancira se u sklopu Poziva Ministarstva za energetska obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o pet projekata ukupne vrijednosti preko 17,5 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose 10,3 milijuna kuna. Energetski će se obnavljati:  zgrada Društvenog doma Pustodol, OŠ Matije Gubca u Gornjoj Stubici, D.D. Donji Matenci, OŠ Josipa Broza u Kumrovcu te Upravna zgrada Grada Pregrade.

Posebno smo ponosni što je 3,56 milijuna kuna dodijeljeno za sanaciju klizišta klizišta, gorući problem naše županije ali i brojnih drugih krajeva Hrvatske, o kojem se ozbiljnije počelo razmišljati tek nakon niza inicijativa naše saborske zastupnice Marije Puh.

Ministar Štromar uručio je danas 15 odluka o sufinanciranju projekata sanacije klizišta. Odluke se dodjeljuju na temelju Javnog poziva Ministarstva od 26. veljače 2018.  godine koji je raspisan radi sanacije i sprječavanja štetnih posljedica klizišta na području cijele Republike Hrvatske. Odluke o sufinanciranju su preuzeli predstavnici slijedećih općina i gradova: Budinšćina, Desinić, Gornja Stubica, Krapina, Krapinske Toplice, Kumrovec, Labor, Petrovsko, Pregrada, Radoboj, Zabok i Zagorska Sela. Ovim odlukama bespovratno će se dodijeliti preko 3,5 milijuna kuna. Ovo su ujedno i prve odluke potpisane u sklopu navedenog poziva Ministarstva a u 2018. godini financirati će se ukupno 37 projekata sanacije klizišta za što je u Državnom proračunu predviđeno 10 milijuna kuna.

Na svečanosti su ujedno dodijeljeni i ugovori za sufinanciranje izrade prostornih planova u Mariji Bistrici, Oroslavlju, Radoboju i Zlatar Bistrici. Bespovratna sredstva po ovim ugovorima iznose 73.260,00 kuna a dodjeljuju se na temelju javnog poziva Ministarstva od 16. veljače 2018. Prijave na poziv moguće su do 30. rujna 2018. godine dok je u prvom obračunskom razdoblju, točnije do 11. travnja 2018. odobreno sufinanciranje za 81 prostorni plan i utrošit će se 2.685.170,00 kuna.

Nakon svečanosti uručivanja ugovora i odluka ministar Štromar u pratnji bližih suradnika obišao je klizište u Gornjoj Stubici.

Podržite nas!
Zatvori