Učitelji zaslužuju veće plaće! Ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi dugogodišnja nepravda, kada će biti?

Reforma obrazovanja koju je Hrvatska čekala više od 20 godina proteklog je tjedna ušla u sve hrvatske škole.

„Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj i na to smo u HNS-u posebno ponosni.“- istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Robert Šplajt.

„Obrazovanje je prioritet i HNS-u u Krapinsko zagorskoj županiji. Kao što smo i do sada tako ćemo i  dalje nastaviti poticati ulaganja u obrazovanje kako bi naša djeca u svim sredinama imale jednake mogućnosti i kako bi se u konačnici jednog dana etablirali kao županija znanja i boljih mogućnosti. „- kazao je Šplajt.

Još jedan jasan politički cilj za koji se HNS bori i prioritet na kojem će inzistirati jesu veće plaće za sve hrvatske prosvjetare!

„Vrijeme je da se ispravi dugogodišnja nepravda  i preniske plaće u usporedbi s drugima jer upravo su učitelji ti koji će iznijeti najveći teret reforme i o čijem angažmanu u konačnici ovisi njena uspješnost.  I baš zbog većeg opsega posla zaslužuju i veće plaće. Jer ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi nepravda, kada će biti?“- istaknuo je Šplajt.

HNS-ov prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika u prosvjeti rastu već u ovoj godini a da se potom povećaju s 1. siječnja 2020. Prema procjeni to bi bilo povećanje za više stotina kuna mjesečno.

„Već trideset godina ponavlja se ista priča. Ljudi u školstvu imaju plaće ispod prosjeka državnih službi, a s druge strane imaju najveći broj visokoobrazovanih ljudi. Taj nesrazmjer nekoliko se puta pokušavao ispraviti na način da plaće rastu kao i ostalima, kroz osnovicu. Zato HNS traži da se promijeni koeficijent.“ – pojasnio je potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Nenad Sikirica, naglasivši kako je sada pravo vrijeme za ovu inicijativu, obzirom da su učitelji i profesori ti koji podnose najveći teret kurikularne reforme.

„Oni su već nekoliko puta ušli u reforme koje su bile samo na papiru, za razliku od ove koja bitno zadire u sustav. Radi se o nekih 40 milijuna kuna za ovu godinu. Ako taj iznos usporedimo s nekom drugom stavkom poračuna poput leasinga automobila državnih službenika, tada je 40 milijuna kuna smiješno malena stavka.“ – usporedio je Sikirica.

HNS je do sada ispunio sve ono što je obećao građanima – provođenje reformi za bolji život. Očekujemo stoga da svi ministri u Vladi podignu u reformski tempo HNS-ovih ministara Blaženke Divjak i Predraga Štromara i da svi zajedno učine više za bolji život u RH.

 

 

 

Ured za odnose s medijima

ŽO HNS KZŽ

Podržite nas!
Zatvori