Saborska zastupnica traži pomoć države za nepovoljne vremenske prilike u Zagorju

Saborska zastupnica Marija Puh uputila je danas ujutro dopis Vladi RH, ministarstvima prometa, regionalnog razvoja i financija te Hrvatskim cestama,  u kojem traži nužno potrebnu financijsku pomoć zagorskim jedinicama lokalne samouprave koje su posljednjih desetak dana suočene  s ogromnim vremenskim nepogodama.

Obilni snijeg koji je pao u kratkom vremenu, izrazito niske temperature te jaki vjetar stvaraju otežane uvjete zimskoj službi pri održavanju prolaznosti prometnica, a također i probleme u spajanju mnogih naselja sa „civilizacijom“. Situacija je toliko teška da su ceste već  nakon 15 minuta od prolaska zimske službe ponovno neprohodne, a na kraju krajeva i opasne za život.

Usprkos otežanim uvjetima zimske službe ne posustaju te se danonoćno bore sa održavanjem cesta kako bi omogućile prohodnost istih do odsjećenih naselja.

Imali smo priliku vidjeti da je Gorskom Kotaru i Lici u pomoć pristigla vojska, no u Zagorju se jedinice lokalne samouprave samostalno bore sa iznimno otežanim zimskim uvjetima, koji su u pojedinim područjima gotovo identični gore spomenutim područjima, a na kojima pomaže i vojska.

Saborska zastupnica razgovarala je s načelnicima općina. U ovih nekoliko dana intenzivnog čišćenja već su znatno premašena proračunska financijska sredstva za zimsku službu, i to predviđena za čitavu godinu.

Za pretpostaviti je i da će se nakon topljenja snijega opet povećati i problemi klizišta, sa kojima se također Zagorje bori već kontinuirani niz godina, a što će također stvoriti dodatne troškove navedenim općinama.

Stoga u dopisu moli Vladu RH, ministarstvo prometa, regionalnog razvoja i financija te Hrvatske ceste da razmotre i predvide nužno potrebnu financijsku pomoć pogođenim jedinicama lokalne samouprave i u Zagorju.

U pitanju su općine koje većinom imaju status brdsko-planinskog područja i sada se na konkretnom primjeru može vidjeti opravdanost dobivanja tog statusa kao i njegova svrha.

Imajući u vidu sve navedeno moli da se iznađe najefikasnije rješenje kako bi se pomoglo i jedinicama lokalne samouprave u Zagorju u borbi sa ovim ekstremnim vremenskim uvjetima.

Podržite nas!
Zatvori