Robert Šplajt: ,,Ni lijevo, ni desno, nego samo naprijed – s projektima za naše Zagorje!”

Danas je u Krapini održana konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali Robert Šplajt, v.d. predsjednik Županijske organizacije HNS-a Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Ferek- Jambrek, dožupan Krapinsko-zagorske županije, zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimir Škvorc i  predsjednik Gradskog vijeća grada Zaboka Žarko Ivančić.

Robert Šplajt je uvodno naglasio da HNS, nakon svih situacija koje su mu se dogodile u zadnje vrijeme nije ništa oslabljen, možda dijelom u Županijskoj skupštini, no i dalje nastavlja sa svojim radom i svojim projektima koje smo odradili i koje ćemo odraditi u skoroj budućnosti.

”HNS je ulaskom u Vladu preuzeo odgovornost za resore obrazovanja i graditeljstva i upravo  kroz te resore HNS nudi konkretna rješenja za konkretne probleme. Obrazovna reforma, programi energetske učinkovitosti, subvencioniranje stambenih kredita, poticajna stanogradnja, sanacija klizišta- sve su to konkretne mjere koje doprinose poboljšanju kvalitete života naših sugrađana” – rekao je Šplajt.

Obrazovanje u Hrvatskoj nema alternativu i jedina je garancija za naše bolje sutra, nastavio je Šplajt. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Divjak radi odličan posao što potvrđuje i pohvala Europske komisije za ambicioznu provedbu reforme obrazovanja u koju je kroz eksperimentalni program Škola za život uključeno i pet zagorskih škola. Uskoro bi trebao biti usvojen i Zakon o udžbenicima kojim će se omogućiti lakše torbe, niže cijene udžbenika i više digitalne nastave. Resorno ministarstvo osiguralo je novih 100 milijuna kuna za studentske prakse, razvoj praktičnih vještina naših budućih mladih stručnjaka i upoznavanje s poslodavcima, nastavio je Šplajt.

”Zadovoljni smo što se posebno vodi briga o našim zagorskim studentima pa je Ministarstvo obrazovanja osiguralo dodatnih 4,1 milijun kuna  koji će se iskoristiti za realizaciju projekta Zagorskog Veleučilišta, nakon što prođe postupak prijenosa osnivačkih prava na kojem intenzivno rade ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Kad Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina dobije akreditaciju naši studenti napokon će imati mogućnost za kvalitetnije i bolje obrazovanje”, rekao je Robert Šplajt.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja povuklo je tijekom 2018. preko 276 milijuna kuna iz EU fondova, što je 37% više od planiranog, a dio tog novca kroz različite programe usmjeren je i prema Krapinsko-zagorskoj županiji. Na području naše županije provode se projekti odobreni od Ministarstva graditeljstva ukupne investicijske vrijednosti preko 68,2 milijuna kuna. U sklopu programa stambenog zbrinjavanja Ministarstva graditeljstva, svih kojima su kuće srušene ili oštećene u klizištima od ukupno 69 pristiglih prijava 35  je iz naše županije.

 „Upravo zahvaljujući naporima potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i amandmanima Kluba zastupnika HNS-a problem klizišta kojim je posebno opterećena Krapinsko- zagorska županija napokon se sustavno rješava. Za tu je namjenu za iduću godinu u proračunu osigurano 50 milijuna kuna. Ovo je rad i rezultat HNS-a u Krapinsko zagorskoj županiji – konkretne brojke Upravo kao što rade naši ministri tako radi i zagorski HNS  – s jasnom vizijom razvoja i napretka, s ljudima koji su javni interes stavili ispred svega drugog.Ne zanimaju nas ni lijevi ni desni,  želimo samo naprijed! Zanima nas rad i politika u službi građana. Rezultat kojim ćemo omogućiti jednakomjerni razvoj svakog dijela naše županije i politika koja će život našim Zagorkama i Zagorcima učiniti boljim“, poručio je v.d. predsjednika HNS-a Krapinsko-zagorske županije Robert Šplajt.

Na dosadašnji rad osvrnuo se i dožupan za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, koji je rekao kako Krapinsko-zagorska županija ima odličnu suradnju s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvom obrazovanja i znanosti. Kada je riječ o klizištima, zahvaljujući amandmanu HNS-a i sluhu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ovaj dugogodišnji problem u našoj županiji se rješava.

Krapinsko-zagorska županija ima četiri škole u projektu obnove energetske učinkovitosti, škole u Zaboku, Humu na Sutli, Pregradi i Maču. I ono što je još važnije, prijavili smo sljedećih šest škola za iduće razdoblje. Sa zahvalnošću ministarstvu i Fondu za energetsku učinkovitost mogu reći da je svih šest škola  i prošlo. To su OŠ u Konjščini, Srednja škola u Konjščini, Srednja škola u Bedekovčini, OŠ u Gornjoj Stubici, OŠ u Kumrovcu i OŠ u Đurmancu. Uz sve projekte koje provodimo to je još dodatnih 40-ak milijuna za škole. Kao što znate, Županija se opredijelila u ovom mandatu uložiti maksimalna sredstva u obrazovanje. Zahvaljujemo Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvu znanosti i obrazovanja na svom uloženom trudu“, zaključio je Ferek-Jambrek.

Podržite nas!
Zatvori