Robert Šplajt: Napokon imamo obrazovanje dostojno 21. stoljeća!

U Narodnim novinama u posljednjih tjedan dana objavljene su odluke o donošenju 37 kurikuluma čime je okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju i nakon čega više ništa neće biti isto, poručuju iz ŽO HNS-a Krapinsko-zagorske županije.

„Promjene se napokon, nakon 25 godina čekanja i stajanja u mjestu, uvode zahvaljujući predanom radu ministrice Blaženke Divjak i njenog stručnog tima te uz političku podršku HNS-a. To je ono što me čini posebno ponosnim, to je bio ključni razlog zašto smo ušli u Vladu“, rekao je Robert Šplajt, v.d. predsjednik HNS-a Krapinsko-zagorske županije.

U našoj je županiji u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“ uključeno je pet  škola, riječ je OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Brestovec Orehovički, OŠ Side Košutić Radoboj i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok, a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme.

 

To znači revolucionarnu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva“, istaknuo je Robert Šplajt.

 

Važno je napomenuti da su donesene i odluke o donošenju sedam međupredmetnih kurikuluma za osnovne i srednje škole poput Poduzetništva, Građanskog odgoja i Zdravlja.

 

Kurikulumi su napravljeni tako da poštuju princip manje bubanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima, sve ono što su od nas očekivali građani i sve ono što će hrvatski obrazovni sustav staviti uz bok najuspješnijim europskim primjerima. Dovoljno govori i činjenica da su prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme “Škola za život” dionici ocijenili „čvrstom četvorkom“. Napokon imamo obrazovanje dostojno 21. stoljeća“, zaključuje Šplajt .

Podržite nas!
Zatvori