Posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

Povodom posljednjeg tjedna školske godine ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je danas Srednju školu Krapina, Općinu Radoboj i Osnovnu školu Side Košutić u Radoboju.

U Srednjoj školi Krapina je istaknula da je ta strukovna škola vrlo uspješna jer brzo reagira na potrebe lokalnih poslodavaca, pa je formirala odjeljenja za CMC operatere, što pokazuje da škole i Ministarstvo u suradnji mogu brzo i efikasno odgovoriti na potrebe tržišta rada.

„Namjerno smo izabrali strukovnu školu, zato da skrenemo pozornost javnosti, a jednako tako i učenika, na strukovno obrazovanje u kojem je 70 posto svih naših srednjoškolaca. Zato moramo posebnu pažnju posvetiti baš reformi strukovnoga obrazovanja koja je, pored kurikularne reforme općega obrazovanja, u fokusu predtercijalnoga obrazovanja u našem ministarstvu za sljedeće razdoblje”, kazala je ministrica Divjak novinarima.

Također, škola je uspješna i u povlačenju sredstava iz EU fondova i na to treba ukazati kao na dobru mogućnost ne samo za opremanje škola, nego i za usavršavanje nastavnika, rekla je Divjak. „Naša je namjera da takve škole, takve nastavnike, zaposlenike pa i ravnatelje nagradimo, i to smo ugradili kao mogućnost u izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, koji će uskoro u drugo čitanje u Hrvatskom saboru,” rekla je Divjak.

Dodala je i kako ovog petka istječe rok za predaju prijava za uspostavljanje regionalnih centara izvrsnosti.  ”Na taj ćemo način omogućiti školama koje su već vrlo dobre da postanu izvrsne, uz pomoć sredstava iz dvaju europskih fondova, u kojima je za tu namjenu osigurano milijardu kuna, stoga mislim da je dobra prilika da to danas obilježimo i ovdje u Krapini” rekla je ministrica Divjak.

Ministrica je posjetila i Osnovnu Školu Side Košutić  u Radoboju, jednu od 74 škole u kojima će se od jeseni provoditi kurikularna reforma.

Eksperimentalni program ”Škola za život” kreće od jeseni, a njime je obuhvaćeno i pet škola u Zagorju. ”Sigurna sam da će naš eksperimentalni program biti uspješan i zahvaljujem vam što s puno entuzijazma ulazite u ovaj program. Trebat će nam puno strpljenja i učenja, ali ćemo zajedno pokazati da Hrvatska može i mora bolje” poručila je ministrica učenicima i nastavnicima Škole.

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec naglasio  je da je Radoboj jedinica lokalne samouprave koja u Zagorju naviše ulaže u školstvo s obzirom na proračun. ”U proteklih 15 godina, iz proračuna od svega 3,5-4 milijun kuna izvornih prihoda, čak 6,5 milijuna kuna je investirano u školstvo, plus 300-350 tisuća kuna godišnje koje se ulaže direktno u našu djecu u toj školi. Smatram da je ulazak u eksperimentalni program cjelovite kurikularne reforme nagrada našem trudu i dosadašnjem ulaganju u školstvo Općine Radoboj”, rekao je Topolovec na sastanku s ministricom Divjak. Također je najavio da Općina kreće s izradom projektne dokumentacije  za dogradnju škole, kako bi već do početka 2019. godine imali spremnu građevinsku dozvolu za dogradnju škole s jednosmjenskom nastavom i cjelodnevnim boravkom.

Nakon obilaska škola i Općine Radoboj  ministrica je posjetila i članove zagorskog HNS-a te ugodnim druženjem završila boravak u Zagorju.

U pratnji ministrice bili su pomoćnik ministrice Vlado Prskalo i saborska zastupnica Marija Puh.

Podržite nas!
Zatvori