Napokon sustavno rješavanje problema  klizišta

Problem klizišta kojim su opterećeni gotovo svi krajevi Hrvatske,  kroz iduće dvije do tri godine trebao bi biti riješen, istaknuo je to potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, odgovarajući tijekom Aktualnog prijepodneva, na pitanje zastupnice Marije Puh o programima i mjerama koje se provode u cilju rješavanja problema klizišta

Ova Vlada prva je koja je prepoznala problem klizišta i prva koja je reagirala konkretnim mjerama, kazao je ministar Štromar te naveo kako su u ovoj godini osigurana sredstva  u Hrvatskim cestama za sanaciju državnih cesta.

„Također u Ministarstvu graditeljstva osigurali smo 10 milijuna kuna za sanaciju šteta na javnim površinama jedinica lokalne samouprave. No potrebe su puno veće, stoga ćemo uskoro dati nove prijedloge na Vladu kojima ćemo trajno riješiti problematiku klizišta, odnosno osigurati sredstva za sanaciju.“  – kazao je Štromar u svom odgovoru. Pritom je podsjetio i na nedavnu odluku Vlade kojom se osigurava stambeno zbrinjavanje za građane Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez svojih kuća prilikom urušavanja klizišta.

-Vlada je brzo reagirala i u roku od 48 sati donesena je odluka o stambenom zbrinjavanju, i to ne samo građana Hrvatske Kostajnice, nego svih građana Republike Hrvatske čije su kuće srušene ili oštećene u klizištima – rekao je Štromar.

Zahvaljujući amandmanima HNS-a na Zakon o financiranju vodnog gospodarstva zakonski su stvoreni preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta.

„U sljedeće dvije do tri godine morat ćemo osigurati oko 150 milijuna kuna kako bi sanirali postojeća klizišta. Riješit ćemo sve probleme sva pitanja u cijeloj državi i stambeno ćemo zbrinuti sve one građane koji su pogođeni ovim problemom.“-zaključio je Štromar u svom odgovoru.

Podržite nas!
Zatvori