Ministrica Divjak potpisala ugovore o prijenosu osnivačkih prava za krapinsko veleučilište

U Krapini su danas potpisani ugovori o prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina između osnivača Veleučilišta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ugovore su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, načelnik Općine Petrovsko Ivan Šanjug, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, pročelnica Općine Jesenje Dubravka Leljak Hršak, i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.


Prigodnim riječima prisutnima su se obratili dekan Nenad Sikirica koji je istaknuo kako je ovo povijesni dan za Krapinsko-zagorsku županiju te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, župan Željko Kolar i ministrica Blaženka Divjak.


Župan Kolar je istaknuo kako danas ovdje nije bitna boja: crvena, plava, narančasta. Nadalje je naglasio da je danas veliki dan za zagorske studentice i studente koji će već od sutra vidjeti obavijest da mogu besplatno studirati na Veleučilištu u Krapini.


Ministrica Divjak je na kraju rekla da to znači dvije važne stvari od kojih je jedna što osnivačka prava preuzima Vlada, odnosno u njezino ime Ministarstvo obrazovanja, a druga je briga za budućnost, za studente i obrazovanje.


Nakon svečanosti potpisivanja Ugovora dekan Sikirica je pojasnio što to znači za Veleučilište. Rekao je da se nakon prijenosa vlasništva promjene odnose prvenstveno na brucoše koji prvu godinu redovnog studiranje neće plaćati. Najavio je da će u dogovoru s ministarstvom pokušati regulirati školarine za dosadašnje studente, ali i za izvanredne studente. Sikirica smatra da ove godine neće popuniti kvote, ali je siguran da će slijedeće godine kvote biti popunjene, a najavio je uvođenje novih studijskih programa za slijedeću akademsku godinu.

Podržite nas!
Zatvori