Izdavanje građevinskih dozvola postaje brže, jeftinije i transparentnije

Krapina – Izmjenama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, sustav izdavanja građevinskih dozvola postaje efikasniji, brži i jeftiniji na korist građana i investitora, poručili su na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ, Robert Šplajt i potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a i dožupan za gospodarstvo Krapinsko zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

„Zahvaljujući HNS-u napokon se uvodi red u sustav. Dosadašnji procesi izdavanja dozvola postaju jeftiniji efikasniji i transparentniji. Smanjuju se troškovi ishođenja dozvola s prosječno 11 posto na prosječno 3,7 posto investicije, dok se sam broj procedura u postupku smanjuje se s čak 22 na minimalno 10 do maksimalno 14.“ –  poručio je Robert Šplajt.  

Istaknuo je kako je ova promjena konkretan korak Ministarstva kojim upravlja HNS prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo, za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracija koja “stalno izmišlja neke nove papire i formulare„.

Možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građanima, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi i drago nam je da je upravo HNS predvodnik takvih izmjena.“- zaključio je Robert Šplajt.

 

Krapinsko-zagorska županija velikim dijelom već provodi novine iz spomenutih zakona, naglasio je potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a i dožupan za gospodarstvo KZŽ Anđelko Ferek Jambrek, istaknuvši primjer kako se za svaki investicijski projekt određuje odgovoran djelatnik u Uredu za graditeljstvo te nema šetanja od šaltera do šaltera, već se dozvole izdaju u najkraćem mogućem roku. Naglasio je kako je za građane najvažnije da se pojednostavljuje i pojeftinjuje proces izgradnje obiteljske kuće budući da se ukida dio dokumentacije.

 

Ovim izmjenama zakona i informatizacijom sustava napravljen je veliki iskorak koje bi i ostala tijela javne vlasti u sustavu morali početi pratiti. Kada ljudi vladaju materijom, znaju što treba mijenjati, preuzmu odgovornost  i rješenja pretoče u zakon kao što to rade u HNS-ovim resorima Predrag Štromar i Blaženka Divjak, tada možemo očekivati i razvoj države.“ –  zaključio je Anđelko Ferek Jambrek.

Podržite nas!
Zatvori